понедељак, 16. новембар 2020.

 SOPSTVENI I TUĐI IZVORI


Sopstveni izvori sredstava su finansijska sredstva koja preduzeće obezbeđuje redovnim poslovanjem. Tu spadaju amortizacioni fond, poslovni fond, rezervni fond, fond zajedničke potrošnje. Pored njih preduzeće može izdvajati sredstva u još neke fondove npr. fond za tehničko tehnološka istraživanja i inovacije, za naučnoistraživačke projekte i slično.

Ovo su sredstva koja preduzeće koristi za poslovanje i vlasništvo su preduzeća pa se na taj način smanjuje potreba zaduživanja odnosno korišćenja tuđih izvora.

Tuđi izvori ili pozajmljeni izvori su sredstva koja preduzeće mora vratiti. Tu spadaju krediti.

Krediti mogu biti za:

osnovna sredstva - služe za nabavku mašina, izgradnju proizvodnih hala i slično. Najčešće su većeg iznosa pa samim tim i duži je rok za vraćanje (dugoročni).

obrtna sredstva - služe za prevazilaženje trenutnih poteškoća u poslovanju, da bi se obezbedio kontinuitet poslovanja (npr. turistička preduzeća će uzeti kredit van sezone ili kada postoje nenaplaćena potraživanja). Ovi krediti su manjeg iznosa pa samim tim je i kraći rok vraćanja (kratkoročni).

Preduzeće treba da nastoji da koristi što više sopstvenih izvora (besplatni su, ne postoji obaveza plaćanja kamate i slično) a što manje tuđih izvora. 

Нема коментара:

Постави коментар