четвртак, 3. фебруар 2022.

 FINANSIJSKO TRŽIŠTE


predstavlja organizovano sučeljavanje ponude i tražnje finansijskih instrumenata na određenom mestu na kome se, uz strogo poštovanje pravila trgovine, organizovano formira cena finansijskih instrumenata.

Ono predstavlja organizovani sistem za promet finansijskih instrumenata tj. hartija od vrednosti (kratkoročne državne obveznice, depozitni certifikati, bankarski akcepti kao i srednjoročne i dugoročne obveznice, akcije..).

Finansijske institucije bave se pružanjem finansijskih usluga. Njihovo poslovanje svodi se na investiranje u hartije od vrednosti i tim putem stiču prihode od kojih, odbijanjem svojim obaveza prema investitorima dobijaju čist prihod (brokerko-dilerske kuće, investicione banke, konsalting agencije itd).

Finansijska tržište dele se na:

novčano tržište (traže se i nude kratkoročna novčana sredstva i hartije od vrednosti npr. kreditno tržište, eskontno, tržište zlata i plemenitih materijala)

tržište novčanog kapitala (novčana sredstva dugoročnog karaktera npr hipotekarno tržište)

devizno tržište (kupoprodaja stranih sredstava plaćanja, formiranje deviznog kursa)

Pored ove postoji podela na organizovano i neorganizovano finansijsko tržište, depozivno - kreditno,  i tržište hartija od vrednosti, domaće i međunarodno, primarno i sekundarno.


Нема коментара:

Постави коментар