уторак, 24. март 2020.

BANKE - nastanak i pojam


Stvaranje i razvoj banaka omogućila je pojava kovanog novca. Razvoj banaka se može razvrstati u tri faze:
1. počinje pojavom kovanog novca (izmedju VII i V veka pre nove ere) i traje do kraja XIV veka. U ovom periodu banke se bave menjačkim i založnim poslovima. Ako se sećate, govorili smo da je bilo nepraktično čuvati kovani novac od zlata pa su vlasnici novca ostavljali taj novac kod bankara a dobijali bi priznanice- potvrde odnosno sertifikate. Tada se javljaju i prve pozajmice viška novca koji su bankari čuvali i tada govorimo i o prvim oblicima kredita.
2. od XIV do XVIII obeležavaju specijalizovane novčane ustanove.  Prva banka u svetu je Casa di san Giorgio, osnovana 1407. u Đenovi.
3. početkom XIX veka prvo u Engleskoj a zatim i drugim zemljama osnivaju se banke sa ciljem da prikupljaju slobodna novčana sredstva i plasiraju ih u trgovinu i industriju, odnosno da finansiraju razvoj ovih grana. Ovaj period je i poznat po velikoj industrijskoj revoluciji.

Banka je:
- samostalni privredni i tržišni subjekat
- preduzeće sui generis (jedinstveno po svojim karakteristikama)
- posrednička i kreditna institucija,
- ima za cilj maksimizaciju profita
- institucija koja obavlja sve novčane, depozitne i kreditne transakcije svojim komitenata (pri čemu se odvija sekundarna emisija novca)


Нема коментара:

Постави коментар