понедељак, 30. март 2020.

SPECIFIČNOSTI U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Na P, E i R utiču mnogobrojni faktori. U turizmu i ugostiteljstvu postoje određene specifičnosti koje će uticati na ove principe.

1. sezonski karakter rada (utiče na visinu prihoda, troškova)
2. u strukturi troškova preovladjuju troškovi materijala za izradu (namirnice itd.) koje su lako kvarljive pa postoji mogućnost povećanih troškova pa samim tim i manjih rezultata
3. veliko učešće osnovnih sredstava (gradjevinskih objekata, opreme, uredjaja) što čini visoke troškove osnovnih sredstava
4. stepen korišćenja kapaciteta je pod uticajem sezone što može nepovoljno da utiče na prihode i rashode pa samim tim i na P;E i R.
5. faktori produktivnosti i ekonomičnosti su ujedno i faktori rentabilnosti
6. ne zanemariti uticaj eksternih faktora kao što su tržišni faktori, mere ekonomske politike koje mogu povoljno ili nepovoljno uticati na rezultate.

Ovo su samo neki od faktora, u realnosti je mnogo faktora koji utiču na rezultat i troškove preduzeća.
Cilj preduzeća je da minimizira uticaj loših a iskoristi uticaj pozitivnih faktora.

Нема коментара:

Постави коментар