понедељак, 30. март 2020.

RENTABILNOST

Treći parcijalni ekonomski princip je princip rentabilnosti.

I on kao i prethodna dva sadrži jedan oblik rezultata i jedan oblik ulaganja.Definiše se kao zahtev da se ostvari što veći dobitak uz što manje angažovanje sredstava.
Izračunava se deljenjem dobiti i angažovanih sredstava.

                                          R=DB/As

R- rentabilnost            DB - dobit preduzeća                           As - angažovana sredstva

Dobit se izračunava kada od prihoda oduzmemo rashode. Angažovana sredstva nisu  uložena sredstva u reprodukcioni proces već je veća vrednost. Sredstva su angažovana onog trenutka kada se krene sa nabavkom osnovnih i obrtnih sredstava pa tokom čitavog radnog procesa sve dok se ne ostvari prihod od prodaje. Dakle, preduzeće angažuje sredstva za nabavku sirovina npr. ali neće ih sve upotrebiti u proizvodnji. Takođe, neće sve proizvode prodati i naplatiti ali sredstva su angažovana i na taj način. mi smo ih prosto "zarobili" i ne možemo da ih iskoristimo za neka druga ulaganja.

Uvek se izražava vrednosno.

U njemu su sadržani i produktivnost i ekonomičnost. Ako se setite, prihodi i troškovi, troškovi radne snage.

Da bi rentabilnost bila veća potrebno je smanjiti troškove, povećati prihode, potruditi se da se ostvare uštede, koristiti automatizaciju procesa (rad mašina umesto rada radnika), kvalifikovana radna snaga, itd. znači faktori koji utiču na produktivnost i ekonomičnost su faktori rentabilnosti.

Нема коментара:

Постави коментар