недеља, 12. април 2020.

AMORTIZACIJA OSNOVNIH SREDSTAVA

Osnovna sredstva su sredstva koja su veće vrednosti, postepeno se troše, u više ciklusa reprodukcije, njihovo trošenje se ne vidi. Kao kad kupimo i vozimo novi automobil, on je nov, ne vidi se trošenje dok ne dodje vreme da promenimo motor ili neki deo. Tako je i sa mašinama i uredjajima. One rade, troše se polako dok ne dodje vreme za zamenu ili popravku.

Ali da bismo mogli to da uradimo mi treba da izdvajamo deo novca u AMORTIZACIONI FOND  koji će nam služiti za nabavku nove mašine.

Amortizacija je trošenje osnovnih sredstava. To je novčani izraz trošenja osnovnih sredstava.
Izračunava se na dva načina, odnosno dva metoda obračuna amortizacije:

1. vremenski metod - polazi od vremena upotrebe sredstva (veka upotrebe). Nabavnu vrednost sredstva delimo sa vekom upotrebe (najčešće je to broj godina korišćenja) i dobijamo iznos godišnje amortizacije.
Jedan od načina je da izrazimo u procentima tako što ćemo 100% (to je vrednost sredstva) podelimo brojem godina i dobićemo procentualni iznos amortizacije godišnje.

2. funkcionalni metod - polazi od funkcionisanja sredstava (njihovog korišćenja). Opet nabavnu vrednost sredstva delimo sa npr. brojem proizvedenih proizvoda, brojem  kilometara koje autobus turističke agencije preći tokom višegodišnjeg korišenja i dobićemo troškove amortizacije po jednom proizvodu odnosno predjenom kilometru.  Taj trošak amortizacije uračunavamo u cenu koštanja (sećate se to je zbir svih troškova koje smo imali pri proizvodnji nekog proizvoda.). Kada preduzeće nakon toga utvrdi i prodajnu cenu i proda svoje proizvode ili usluge ono će iz tih prihoda jedan deo izdvojiti u amortizacioni fond i to će koristiti za par godina kada dodje vreme da kupi novu mašinu ili autobus. 

Нема коментара:

Постави коментар