уторак, 21. април 2020.

OBRTNA SREDSTVA - POJAM I VRSTE

Obrtna sredstva se u reprodukcionom procesu troške jednokratnom upotrebom. Samo jednom se mogu koristiti u nepromenjenom obliku za razliku od osnovnih čiji se oblik ne menja i koriste se višekretno (u više reprodukcionih procesa).
Obrtna sredstva mogu biti u:

1. materijalnom obliku  (u obliku stvari)- osnovni materijal, predmeti rada, poluproizvodi i gotovi proizvodi.
U ugostiteljskim preduzećima to su npr. razne životne namirnice, polugotova jela, kompoti, konzervirano voće i sl. i od toga se spremaju gotova jela. U nekom proizvodnom preduzeću to bi bila iverica npr. od koje se prave gotovi proizvodi - klupe.
Pored toga tu su i pomoćni materijali (dodaci jelima, začini i sl). Ili npr. boje, lakovi, ekseri i sl. koji ne čine glavni deo proizvoda ali bez pomoćnog materijala ne bi bilo ni glavnog proizvoda. U hotelima to su npr. sredstva za održavanje higijene, sapuni, šamponi, kape za tuširanje itd. Zatim, goriva, maziva, ambalaža i sitan inventar. Tanjiri, šolje, tacne itd. Njihova karakteristika je da su male vrednosi i kratkog veka trajanja i zbog toga se ubrajaju u obrtna sredstva.
2. novčani oblik - novac namenjen za nabavku materijala, za podmirivanje raznih obaveza (za plate radnika, plaćanje tudjih usluga, razni doprinosi itd). Zatim tu spada i novac na žiro-računi i u blagajni, devize na deviznom računu itd.
3. u obliku prava - ovde spadaju razna potraživanja, npr. potraživanje od kupaca. Dakle, prodali smo nekom robu, taj kupac nije platio i sve dok ne plati mi imamo potraživanje od njega (naše pravo zbog robe koju smo mu prodali)
Obrtna sredstva imaju i karakteristiku da se kružno kreću po formuli N-R-P-R1-N1. Dakle, počinjemo novcem za koji nabavljamo neku robu koju kasnije prodajemo po većoj ceni (o ovome smo već govorili). Taj ciklus traje određeno vreme (vreme trajanja obrta) a što je to vreme kraće znači da je koeficijent obrta veći. 

Нема коментара:

Постави коментар