среда, 15. април 2020.

ORGANIZACIJA SREDSTAVA

Organizacija sredstava se ogleda u izboru odgovarajuće vrste sredstava za rad, uskladjenosti kapaciteta tih sredstava sa zahtevima procesa proizvodnje,  dobra iskorišćenost ( u smislu da ih koristimo maksimalno moguće a ne da smo kupili neko sredstvo a ne koristimo ga).
U tom smislu treba voditi računa o:
1. strukturisanju opreme - ovo se odnosi na izbor opreme po kriterijumu efikasnosti, delotvornosti i ekonomičnosti. Znači biramo sredstvo koje efikasno funkcioniše, proizvodi veći broj proizvoda u jedinici vremena (delotvorno) i njegova nabavna cena je niža (ekonomično).Takođe, vodimo računa kako koristimo tu opremu. Težimo punoj iskorišćenosti odnosno težimo tome da nema zastoja, čekanja, ali ni preopterećenosti jednih mašina a nedovoljne iskorišćenosti drugih.

2. organizaciji unutrašnje transporta - to se odnosi na cirkulaciju predmeta rada i gotovoih proizvoda unutar preduzeća, za što kraće vreme i uz što manje troškova. Preduzeća koja imaju zalihe robe u skladištu treba tu robu da dopreme iz proizvodne hale do skladišta, ili iz skladišta do utovara u kamion i to treba raditi na što bolji način. to je horizontalno kretanje. Pored toga imamo i vertikalno kretanje (npr liftovi). Ukratko, vodimo računa kad biramo kamione, viljuškare i ostalo. Moraju da imaju maksimalan učinak uz minimalne troškove transporta. Naravno, važno je i pravilno rukovanje i obuka radnika, redovno održavanje i racionalno korišćenje tih sredstava.

3. održavanje sredstava - kvarovi su neminovni ali treba težiti tome da se PREVENTIVNIM održavanjem to spreči a nakon kvara PROUZROKOVANO održavanje treba da bude brzo i efikasno i da se sredstvo što pre vrati u rad, da nema zastoja pa samim tim i troškova za preduzeće.
Ukupni troškovi preventivnog i prouzrokovanog održavanja treba da se svedu na što manju meru.

ZADATAK: pronadjite na internetu pojam USKO GRLO PROIZVODNJE

Нема коментара:

Постави коментар