понедељак, 27. април 2020.

FUNKCIJA UPRAVLJANJA

U preduzeću se obavljaju mnoge aktivnosti radi ostvarivanja ciljeva. Te aktivnosti se grupišu u pojedine funkcije Funkcija predstavlja skup aktivnosi na obavljanju istovrsnih međusobno povezanih poslova kojima se ostvaruje konkretan zadatak.
Razlikujemo: 1. funkciju upravljanja  2. funkciju rukovodjenja  i 3. funkciju izvršenja

FUNKCIJA UPRAVLJANJA
Upravljanje u preduzeću je proces donošenja odluka i ciljevima, razvojnoj strategiji i raspodeli rezultata. Preduzećem upravljaju vlasici odnosno predstavnici vlasnika.Organi upravljanja su:

1. skupština (organ vlasnika) - čine je predstavnici vlasnika. Oni donose statut preduzeća, odluke o poslovnoj politici, odlučuju o raspodeli dobiti i pokriću gubiaka, o izboru članova ostalih organa itd.

2. upravni odbor (organ upravljanja) - izvršava odluke skupštine, bira predsednika upravnog odbora iz svojih redova, postavlja i razrešava direktora, donosi investicione odluke itd.

3. direktor (organ poslovodjenja) - organizuje i vodi poslovanje preduzeća, zastupa preduzeće, stara se o zakonitosti njegovog rada i druge poslove utvrđene zakonom i statutom. Može da postoji i izvršni odbor direktora (kao pomoćni izvršni organ direktora)

4. nadzorni odbor (organ nadzora) - vrši nadzor nad zakonitošću rada uprave, utvrđuje da li se poslovne knjige i drugi dokumenti vode po propisima, proverava da li su izveštaji i obračuni sačinjeni u skladu sa propisima itd.
Upravni odbor i direktor čine upravu preduzeća. 

Нема коментара:

Постави коментар